This American Life

Ik heb wel eens ergens gelezen dat de menselijke gevoeligheid voor verhalen genetisch geprogrammeerd is. Of iets minder omslachtig gezegd: de mens heeft een natuurlijke behoefte aan verhalen. Ik was het door alle overdaad aan visuele informatie bijna vergeten. Hoe eenvoudig het is om geraakt te worden door iemand die gewoon een anekdote vertelt, niet voorgelezen, maar gewoon uit het blote hoofd, geimproviseerd.

Ira Glass, presentator van This American Life

Ira Glass, presentator van This American Life

Gelukkig heb ik This American Life ontdekt. Een Amerikaanse radioshow, waarin een uur lang alleen maar verhalen rondom 1 thema worden verteld. De thema’s varieren van concrete dingen als ontrouw en het kwaad in de mens, tot iets vagere concepten als ‘starting from scratch’ of ‘How to rest in peace’. De verhalen worden soms verteld door schrijvers, maar vaak zijn het gewoon mensen die jou of mij hadden kunnen zijn. Het verhaal is bijna altijd uniek, maar steeds zo gekozen dat het de kern raakt van wat ons mensen maakt. Heel soms ook wordt er materiaal geleend van The Moth, een organisatie die vertelavonden organiseert, waarbij bekende of minder bekende schrijvers, acteurs en andersoortige artiesten op een podium live een verhaal vertellen. Deze sessies worden opgenomen en verwerkt als podcast.

De podcasts zijn gratis te downloaden via iTunes. Bij This American life blijft elke nieuwe aflevering 1 week gratis beschikbaar, maar als je je abonneert op de podcast via iTunes, haal je ze automatisch binnen en kun je ze zo vaak afspelen als je wilt.

Helpt enorm goed tegen format-tv-vermoeidheid!

Verspreid het woord:

Ik hou van dialoog!